Cena za gram zlata

Denar se vedno znova sooča z inflacijo ali deflacijo. Seveda moramo zaradi tega dobro premisliti, kam bomo vložili svoje premoženje, da ne bomo skozi čas izgubili na vrednost. Gotovo je ena izmed najbolj priljubljenih ter varnih naložb v plemenite kovine, kot je zlato. Zgodovinsko gledano je to gotovo najmanj tvegana naložba ter najbolj racionalna odločitev za vse, ki želite dobro investirati. Zlato ima zelo nizko korelacijo z ostalimi surovinami, kot je nafta. Poleg vsega je zlato odlično za investiranje tudi zato, ker ste oproščeni pri nakupu ali prodaji vsakršnega davka. Kako pa lahko ocenimo vrednost zlata?

Cena zlata se preračunava v gramih, saj moramo zlato najprej stehtati in nato določiti čistost. Za merjenje te čistosti zlata se uporablja enota karat, ki ponazarja odstotek čistega zlata v 1000 delih zlitine. Zlato kupite po gramih oziroma 1 gramskih palicah. Cene se gibljejo glede na gospodarske razmere oziroma borzne razmere. Cena na gram zlata upada z velikostjo palice. Seveda je to povsem logično – večja je količina, cenejše je zlato. Trenutna cena enega grama zlata je okoli 40,43 evrov, vendar je potem odvisno, kakšne vrste čistine zlata kupite. Vsak svetovalec na področju cen zlata vam bo znal svetovati, kako se vam izplača vlagati v zlato. Vrednost zlata niha minimalno, prav tako pa je padec cene zlata vedno minimalen in kratkotrajen.

Cena za gram zlata se seveda neprestano spreminja, zato morajo strokovnjaki redno slediti prav vsem nihanjem in preteklosti, da znajo svetovati in napovedati, kako naj bi bilo v prihodnje. Dejstvo pa je, da je gram zlata najmanjša količina, ki jo lahko kupimo. V mesecu decembru 2012 je cena zlata narasla.

Trenutno se največ zlata nahaja v nakitu, kjer naj bi bilo kar 52 odstotkov čistega zlata. Največje porabnice zlata za izdelavo nakita so Indija, Kitajska in ZDA. Največ zlata pa so proizvedle Kitajska, Avstralija in ZDA. V Sloveniji ljudje večinoma kupujejo od 10 gramov zlata naprej. Seveda se lahko kupite tudi 1 gram zlata, ki je lahko hkrati odlično darilo. Cena za gram zlata je torej nihajoča. Spremljajte ali se posvetujte s strokovnjaki in se odločite, kdaj boste zlato kupili.

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje morate biti prijavljeni