Naložbeno zlato

Varčujemo lahko na različne načine. Nekateri so bolj tvegani (npr. vrednostni papirji), drugi bolj varčevalcu prijazni. V zadnjem času se vse več ljudi odloča za investicije v naložbeno zlato, saj zlatu za razliko od vrednostnih papirjev, nepremičnin in ostalih naložb vrednost ne pada, temveč raste.

Dobra stran vlaganja v naložbeno (ali investicijsko) zlato je njegova lastnost, da ga lahko kadarkoli na svetovni borzi prodate po trenutno aktualni ceni. Tudi psihološko gledano je zlata naložba bolj »pomirljiva«, saj imamo v roki dejansko nekaj vrednega, nekaj otipljivega, medtem ko z naložbami v vrednostne papirje tega občutka nimamo. Hrambo naložbenega zlata si lahko uredimo sami, npr. v bančnih sefih, lahko pa imamo zlato shranjeno kar pri prodajalcu, saj večina poleg prodaje omogoča tudi shranjevanje.
Zlato lahko kupujemo v obliki ploščice ali palice, odvisno od vrednosti (torej teže) kupljenega zlata. Čistina investicijskega zlata mora biti enaka ali večja od 995 tisočink. Kupujemo lahko tudi kovance, katerih čistina mora biti enaka ali večja od 900 tisočink. Prav tako morajo biti kovanci skovani po letu 1800 in morajo biti (ali pa so morali biti v preteklosti) veljavno plačilno sredstvo v državi porekla.

Nakup in prodaja naložbenega zlata sta neobdavčena tako za fizične kot za pravne osebe, vendar je posebnost vlaganja v naložbeno zlato za fizične osebe še v tem, da pri prodaji ne plačujejo davka na kapitalske dobičke. Naložbe naj bodo vsaj srednjeročne, če že ne dolgoročne.

Vrednost zlata tudi vztrajno raste, saj je ponudba omejena. Če povzamemo malo statistike: v zadnjih 10 letih so izkopali za več kot 25.000 ton zlata, medtem ko so odkrili le za približno četrtino te teže novih nahajališč. Tudi v preteklosti so vlagali svoje premoženje v zlato in to celo v večji meri, kot to počnemo danes. Včasih so imeli ljudje namreč kar okoli 20% svojega premoženja v zlatu, medtem ko je danes to razmerje padlo na le 0,5%.

 

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje morate biti prijavljeni